Publicaties

De (m)ulo: onderwijswereld en jeugdcultuur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Cover-voorkant-MUlo-198x300.jpg

Het boek ‘De (m)ulo. Onderwijswereld en jeugdcultuur’ brengt de lezer terug naar het fenomeen van de (m)ulo opleiding in Nederland. De ‘hogeschool’ voor de middenklasse en de gewone man. Het boek beschrijft de laatste vijftien jaren van een unieke schoolsoort. We volgen de laatste (m)ulogeneraties, van de doorverwijzing door hun hoofdmeesters in de zesde klas, tot het examen en hun carrières. We maken kennis met de leefwereld van de leerlingen, met hun denken, uiterlijk en omgang in de turbulente jaren zestig. Het boek vertelt levendig over dit schooltype (didactiek, pedagogiek enz.) en de vaak bovengemiddelde succesvolle carrières van hele generaties ónbekende Nederlanders. De auteur, zelf een oud-(m)ulogediende, beschrijft deze wereld van binnenuit. Vijftig jaar geleden, in 1968, werd de (m)ulo opgevolgd door de mavo. De presentatie was een groot succes. Lees hier het verslag in Dagblad De Gelderlander

Inhoudsopgave: Klik op link voor de inhoudsopgave.

Jaar van uitgave: 2018.
ISBN: 978-94-022-4856-2
Verkrijgbaar bij uitgeverij: www.boekscout.nl, Bolcom, in Velp (G) en Arnhem bij Boekhandel Jansen & de Feijter.

Babyboomers. Hun roomse vorming (1945-1970) 

Babyboomers verhaalt over een verloren landschap. Het boek reconstrueert met fraaie anekdotes de geloofsopvoeding tussen 1945 – 1970 binnen de Roomse Familie. Het blijft niet steken bij nostalgische herinneringen over de katholieke (huishoud)school, Okki en Taptoe of de schoolmis. Dit boek legt een leerplan bloot van de gouden driehoek: kerk, gezin en onderwijs. De uitgekiende socialisatietechnieken leerden deze roomse cultuur aan en slepen de kennis in. Toch verdampte het geloof. De beatmis werd het sluitstuk en het symbool van de opvoeding van de babyboomers. Met de vele unieke foto’s is de publicatie een feest voor het oog.

Jaar van uitgave: 2017.
ISBN: 978-94-022-3889-1
Verkrijgbaar bij uitgeverij: www.boekscout.nl, Bolcom, in Velp (G) en Arnhem bij Boekhandel Jansen & de Feijter.


Verreikende Duitse Ontmoetingen

De roman´Verreikende Duitse Ontmoetingen´ vertelt het waar gebeurde levensverhaal van twee jongemannen die vanaf 1943 in de nazi-oorlogsindustrie tewerkgesteld zijn. In een militaristische omgeving houden beide Oosterbeekers zich staande, terwijl ze beseffen met hun werk de oorlog te rekken. De fabriek en het kamp bieden een levendige, internationale cultuur. Ze ontmoeten Françaises en strijden om de gunst van Madeleine. Nol is de hoofdpersonen in dit boek. Hij is de zoon van Gerard Bronsbeek, een van beide  tewerkgestelde vrienden. In zijn jeugd hoorde Nol al over de gebeurtenissen in de oorlog en dat zijn vader, voor zijn huwelijk in 1950,  zijn vrouw “alles had opgebiecht”. Alles wijst erop dat zijn romance de France met Madeleine tot een buitenechtelijk kind voerde. Nol spoort de bejaarde Madeleine op. Het boek lezenswaardig voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis en relatie met onze oosterburen.

Jaar van uitgave: 2015
Uitgegeven in eigen beheer


Krachtvolk. Leven en werken van een puttenmakersgezin (1902 – 1965)

Het boek Krachtvolk toont de sociale geschiedenis van het gezin van een puttenmaker in Oosterbeek. Dit ambacht zorgde voor de drinkwatervoorziening door het graven van waterputten, groef en onderhield de beer- en bezinkputten. Het gezin van zestien personen ziet de bestaansgrond bedreigd door de aanleg van de waterleiding en riolering. Het gezin kende een grote mate van zelfvoorziening (varkens, moestuin) en slaat zich door de economische crisis van de dertiger jaren. In 1944 moeten ze vanwege de operatie Market Garden van de geallieerden evacueren en treffen ze na het bereiken van de vrede een doodgebloed, totaal vernietigd Oosterbeek aan

Jaar van uitgave: 2012
Uitgegeven in eigen beheer

Overige publicaties:

– Schoolstraat 23 (1955 -1966). Cultuur in de jaren vijftig en zestig.

Publicaties Wijkblad Brakkenstein

– Video’s “Bedrijfscultuur in Duitsland / Betriebskultur in den Niederlanden” Videolinks Bedrijfscultuur / Betriebskultur op YouTube:

Nl Duits en Duits Nl woordenboek voor detailhandel

Nl Duits en Duits Nl woordenboek voor de bouwwereld

– Dvd “Innovative Didaktik im berufllichen Unterricht in den Niederlanden erklärt für Deutsche”

– Berufsbildung – Arbeitsmarkt – Projektmanagement / Beroepsonderwijs – Arbeidsmarkt – Projectmanagement.

– Diverse maatschappijleerboeken: PMV-modulen, PMB-modulen en Thema’s Maatschappijleer